De beste oplossing voor zwaarlijvigheid is nog altijd overgewicht voorkomen. Ideaal zou zijn dat elke hond of kat precies de juiste hoeveelheid voeding krijgt, die aansluit op zijn fysieke conditie en activiteitsgraad.
Jammer genoeg lijdt een hond en kat op vier aan overgewicht en is zwaarlijvigheid aan een echte opmars bezig.
Overgewicht kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond en de kat. Het maakt het dier namelijk vatbaar voor bepaalde aandoeningen en het kan zijn levensverwachting sterk doen dalen.
U zult daarom wel begrijpen dat het erg belangrijk is dat u een dier met overgewicht doet vermageren en vervolgens zijn ideale leeftijd helpt te behouden.
Dat kunt u doen met een speciale caloriearme voeding en onder begeleiding van uw dierenarts.
Bij het bepalen van de portie waarmee uw dier gewicht kan verliezen wordt namelijk rekening gehouden met verschillende factoren, die van dier tot dier verschillen. Uw dierenarts kan u advies geven over welk dieet geschikt is, welk gewicht haalbaar is en hoe lang het zal duren voor uw dier dat gewicht kan bereiken. Hij zal u ook advies geven over wat u kunt doen om uw dier zijn ideale gewicht te laten behouden.
Aarzel niet en vraag advies aan uw dierenarts.
25% van de honden en katten die op consultatie komen bij de dierenarts lijden aan overgewicht, wat neerkomt op een op vier.
Dit alarmerende cijfer moet elk baasje aanzetten om over het figuur van zijn hond of kat te waken. Elke vorm van overtollig gewicht vorm een belasting voor de algemene gezondheid en maakt het dier vatbaar voor verschillende aandoeningen.
Overgewicht ontstaat langzaam doordat het dier meer energie opslaat dan dat het verbruikt. De ingenomen calorieen die niet verbruikt worden, worden opgeslagen in de vorm van vet. Het resultaat is een overmatige opstapeling van vetten in het lichaam.
Van bepaalde rassen (zoals de Labrador) is bekend dat ze gemakkelijk verdikken, maar dat houdt niet in dat deze dieren gedoemd zijn om dik te worden. Met een goede gezondsheidsvoeding kunnen ze gemakkelijk hun ideale gewicht behouden.
Een gesteriliseerd dier hoeft ook niet noodzakelijk te verdikken. Met een aangepaste voeding, een dagelijkse hoeveelheid voeding die is afgestemd op zijn levenswijze en voldoende lichaamsbeweging kunt u dit voorkomen.
Er zijn talrijke oorzaken van overgewicht en ze verschillen sterk van aard. De meest voorkomende is echter een onevenwichtige voeding.
Misschien zijn de voeding en/of de dagelijkse hoeveelheid voeding niet aangepast aan uw hond of kat, aan zijn activiteitsgraad en/of zijn verteringscapaciteit.
De behandelende dierenarts kan de precieze oorzaak achterhalen.
Honden en katten met overgewicht zijn meer vatbaar voor bepaalde aandoeningen:
Bespreek dit probleem met uw behandelende dierenarts. Hij kan u vertellen wat u precies moet doen en eventueel extra onderzoeken laten uitvoeren, zoals een bloedonderzoek of rontgenfoto's.
Een mager dier verschilt echter van een slank maar gespierd dier.
Een mager dier waarvan men de ribben kan zien lijdt aan een tekort, heeft een zwakkere immuniteit en is dus gemakkelijker vatbaar voor ziekten. Een mager maar gespierd dier, zoals de Siamese kat of de Windhond, verkeert daarentegen in een prima conditie.
Laat het vermageren met behulp van uw dierenarts. Een dier laten vermageren is niet zo eenvoudig als het lijkt.
Het gewichtsverlies mag niet te klein of te groot zijn en een dieet duurt vaak verschillende maanden.
Uw dierenarts zal niet alleen het ideale doelgewicht voor uw dier bepalen, hij zal u ook een dieetvoeding voorschrijven. Met dit advies op maat en een regelmatige opvolging blijft u tot en met het einde van het 'dieet' van uw dier gemotiveerd.
Het succes van het dieet van uw dier hangt af van 3 onmisbare factoren:
Het is belangrijk dat u zijn gebruikelijke voeding (die niet ontwikkeld is om uw dier te laten vermageren) vervangt door een caloriearme dieetvoeding en dat u daarnaast geen andere voeding of snoepjes geeft.
Met dit dieet wilt u natuurlijk bereiken dat uw dier gewicht verliest, maar tegelijk is het de bedoeling om ook zijn eetgewoonten te veranderen, zodat hij nadien niet opnieuw verdikt.
Daartoe moet u:
Uw persoonlijke betrokkenheid is essentieel voor het slagen van het dieet van uw hond of kat.
U bepaalt namelijk zijn voeding en lichaamsbeweging.
Zonder uw wil om te slagen zal geen enkel dieet ooit resultaat opleveren.
Zorg ervoor dat uw dier lichaamsbeweging krijgt: speel met uw hond of kat, ga geregeld wandelen en speel tussendoor met uw dier, verstop de voeding zodat uw dier ze moet zoeken, ...
Een caloriearm dieet is een betrouwbare en doeltreffende manier om uw dier te laten vermageren.
Als u hem zijn vertrouwde voeding blijft geven, maar gewoon de porties verkleint, zou er namelijk een tekort ontstaan aan essentiële voedingsstoffen.
Met een caloriearme dieetvoeding bent u tenminste zeker dat ze ondanks de lage energiewaarde alle onmisbare eiwitten, vitaminen en mineralen bevat die uw dier nodig heeft.
Deze 'dieetvoedingen' zijn vetarm en bevatten daardoor minder energie dan de klassieke voedingen, zodat het volume van de portie voldoende groot kan blijven.
Uw dierenarts zal u vertellen met welk volume voeding u mag starten.
Als u geregeld het gewicht van uw dier opvolgt, kan deze hoeveelheid na verloop van tijd eventueel aangepast worden.
Het gewichtsverlies mag niet te snel verlopen omdat het dier in dat geval na het dieet vaak opnieuw verdikt.
Uw dier heeft zijn doelgewicht bereikt. Nu moet u ervoor zorgen dat hij dat ook behoudt!
Het volstaat dat u er aandacht aan blijft besteden en dat u zijn gewichtscurve geregeld blijft opvolgen.
Bepaalde voedingen zijn sterk aan te bevelen tijdens de eerste periode na het gewichtsverlies en om een reboundeffect (opnieuw verdikken) te voorkomen.
Uw dierenarts kan u een lichte voeding aanbevelen die minder strikt is dan de dieetvoeding. U begint dan met een dagelijkse portie die kleiner is dan wat op de verpakking vermeld staat, maar de geleidelijk aan verhoogt wordt.
U hoeft niet af te stappen van de goede gewoonten die u tijdens het dieet hebt aangenomen: vermijd snoepjes en tafelresten, ga vaak wandelen, speel veel en zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
Als uw dier ondanks uw inspanningen toch opnieuw verdikt, raadpleeg dan meteen uw dierenarts. Hij kan de voeding aanpassen volgens de levenswijze en de activiteitsgraad van uw dier.