Eindelijk echt zomer! Maar het kan sommige dagen echt ontzettend warm worden. Waarop moet je als eigenaar letten om je dier veilig en leuk de zomer door te krijgen?
- Voorzie altijd voldoende fris water
- Zorg altijd voor een plaats in de schaduw, zeker juist na de middag wanneer de zon het warmst is.
- Maak je hond nat of geef hem een badje. Er zijn ook speciale koelmatjes en koeltejasjes voor honden en katten die de hitte weghouden voor uren.
- Let bij dieren met een dunne of lichte vacht ook op voor zonnebrand en smeer je huisdier eventueel in met zonnecrème.
- Maak zeker geen lange wandelingen op het heetst van de dag, maar stel deze uit tot 's avonds wanneer het al wat begint af te koelen.
- Let op dat de zoolkussentjes van je hond niet kunnen verbranden. Vermijd warm asfalt of zand en kies voor gras.
- Gebruik liever geen muilband of muilkorf, want dit zorgt ervoor dat de honden niet kunnen hijgen en dus hun warmte niet kunnen verliezen.
- Haal je konijnenhok uit de zon, anders krijg je snel een sauna-effect. Konijnen kunnen echt niet tegen warmte. Op een buitenhok kan je eventueel een nat wit laken leggen om de warmte aan het hok te onttrekken.
- Leg bij konijnen en knaagdieren eventueel een koelelement gewikkeld in een handdoek of een koude tegel in het hokje. Zo kunnen de dieren als ze dit wensen makkelijk afkoelen.
Bij honden met een brede borstkast moet u steeds op uw hoede zijn voor een maagkanteling. Deze is vaak het gevolg van het eten van grote hoeveelheden voeding ineens en voeding die niet geschikt is voor de hond. Wanneer uw hond probeert te braken en moeilijk kan ademen, verwittig dan meteen de dierenarts.
Indien je hond, kat of konijn wordt gestoken door een wesp of bij en hierna moeilijker kan ademen of zwelt in het gezicht, contacteer dan zo snel mogelijk de dierenarts. Dit is een allergische reactie op de steek waardoor het huisdier kan stikken! De dierenarts zal een injectie geven om de allergische reactie tegen te gaan.