Veilig en leuk de zomer door

Eindelijk echt zomer! Maar het kan sommige dagen echt ontzettend warm worden. Waarop moet je als eigenaar letten om je dier veilig en leuk de zomer door te krijgen?


Huisdieren en warmte
Honden kunnen niet zweten, tenzij via hun voetzolen. De enige manier om warmte kwijt te raken, is dus door te hijgen. Op echt hete dagen kunnen bijvoorbeeld hartpatiënten of kortneuzige rassen en konijnen het behoorlijk moeilijk krijgen met ademen. Wat kan je dan als eigenaar doen om toch een beetje te helpen?

  1. Voorzie altijd voldoende fris water
  2. Zorg altijd voor een plaats in de schaduw, zeker juist na de middag wanneer de zon het warmst is.
  3. Maak je hond nat of geef hem een badje. Er zijn ook speciale koelmatjes en koeltejasjes voor honden en katten die de hitte weghouden voor uren.
  4. Let bij dieren met een dunne of lichte vacht ook op voor zonnebrand en smeer je huisdier eventueel in met zonnecrème.
  5. Maak zeker geen lange wandelingen op het heetst van de dag, maar stel deze uit tot 's avonds wanneer het al wat begint af te koelen.
  6. Let op dat de zoolkussentjes van je hond niet kunnen verbranden. Vermijd warm asfalt of zand en kies voor gras.
  7. Gebruik liever geen muilband of muilkorf, want dit zorgt ervoor dat de honden niet kunnen hijgen en dus hun warmte niet kunnen verliezen.
  8. Haal je konijnenhok uit de zon, anders krijg je snel een sauna-effect. Konijnen kunnen echt niet tegen warmte. Op een buitenhok kan je eventueel een nat wit laken leggen om de warmte aan het hok te onttrekken.
  9. Leg bij konijnen en knaagdieren eventueel een koelelement gewikkeld in een handdoek of een koude tegel in het hokje. Zo kunnen de dieren als ze dit wensen makkelijk afkoelen.

poessie 2


Laat nooit een hond of kat in de auto achter!
Hoewel dit vanzelfsprekend lijkt, sterven er toch ieder jaar veel dieren aan de gevolgen van oververhitting. Vaak komt dit doordat de hond of de kat in de auto achtergelaten werd terwijl het baasje 'even' weg was. Laat dus nooit je hond of kat achter in de auto, zelfs niet met het raampje open! De temperatuur in een auto kan snel oplopen tot boven de 40°C.

Hond-in-auto-niet-achter-laten


Barbecue-seizoen
In de zomer krijgen we vaak te doen met spoedgevallen die het gevolg zijn van verkeerde dingen eten van bijvoorbeeld de barbecue. Probeer te vermijden dat uw hond of kat vlees van de barbecue kan stelen. Saté-prikkers en versplinterde (kippen)botjes kunnen de oorzaak zijn van maag- en darmperforaties of obstructies.

Bij honden met een brede borstkast moet u steeds op uw hoede zijn voor een maagkanteling. Deze is vaak het gevolg van het eten van grote hoeveelheden voeding ineens en voeding die niet geschikt is voor de hond. Wanneer uw hond probeert te braken en moeilijk kan ademen, verwittig dan meteen de dierenarts.

Madenziekte of Myiasis
Konijnen en knaagdieren zijn in de zomer extra gevoelig voor madenziekte. Groene vliegen leggen hun eitjes in de ontlasting die aan het konijntje blijft hangen of in de mestbolletjes die in het hokje liggen. De maden die daaruit komen boren zich een weg doorheen de huid en de spieren van het konijntje, wat tot grote wondes kan leiden. Het konijn kan hierdoor in shock raken en zelfs sterven. Houd het hokje dus altijd goed proper en controleer je konijntje op achtergebleven mest. Indien je maden ziet, bel onmiddellijk de dierenarts!

Konijn

Insectenbeten
Zoals het zomerseizoen ook voor ons vaak het begin betekent van een muggenseizoen, is dat voor onze huisdieren niet anders. In de zomer zijn honden en katten extra gevoelig voor tekenbeten, vlooienplagen en muggen- of wespensteken. Bescherm dus hond en kat goed tegen vlooien en teken met behulp van pipetten, een koekje of een halsbandje. Gebruik altijd de juiste producten voor het juiste gewicht. Sommige pipetten en bandjes beschermen de hond eveneens tegen muggen en andere stekende insecten. Vraag meer informatie over de juiste producten aan je dierenarts.

Indien je hond, kat of konijn wordt gestoken door een wesp of bij en hierna moeilijker kan ademen of zwelt in het gezicht, contacteer dan zo snel mogelijk de dierenarts. Dit is een allergische reactie op de steek waardoor het huisdier kan stikken! De dierenarts zal een injectie geven om de allergische reactie tegen te gaan.


 

poedelsZwembad


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *