Vergeet bij de aanschaf van een katje niet dat deze dieren al op jonge leeftijd geslachtsrijp zijn. Om 'ongelukjes' te voorkomen is het belangrijk tijdig in te grijpen.
Overvolle asielen bewijzen echter dat dit niet steeds gebeurt. Er zijn veel te veel zwerfkatten, katten die geen echte thuis hebben.
Wist u dat er in België jaarlijks duizenden katten moeten worden geëuthanaseerd in asielen?
Wanneer er geen maatregelen genomen worden om de voorplanting bij katten te beperken, kan een poes bovendien meerdere nesten per jaar grootbrengen. Om dit probleem op te lossen, is onder andere een goede geboortebeperking nodig.
Om een kater onvruchtbaar te maken, wordt hij gecastreerd. Dit gebeurt door het wegnemen van beide testikels onder algemene verdoving. Deze relatief kleine ingreep vergt geen hechtingen of nazorg.
De castratie wordt doorgaans uitgevoerd rond de leeftijd van 6 maanden, maar hierop staat geen maximumleeftijd.
Indien u de typische katergeur van de urine wenst te vermijden, gebeurt de ingreep best voor de leeftijd van 8 maanden.
De voordelen van castratie zijn:
Een nadeel van de castratie is de neiging tot verdikken. Met een aangepaste voeding en een regelmatige gewichtscontrole na de ingreep kan dit echter voorkomen worden. Zonder voorzorgen kan een grote gewichtstoename al optreden in de eerste maanden na de operatie.
De vruchtbare periode van een poes wordt de krolsheid genoemd. De eerste maal kan je dit verwachten rond de leeftijd van 5 à 6 maanden.
Dit kan vroeger of later zijn, naargelang het seizoen.
De uitwendige tekenen van krolsheid zijn:
De poes verliest, in tegenstelling tot de hond, geen bloed tijdens de krolsheid.
De operatie waarbij een kattin onvruchtbaar gemaakt wordt, wordt ook vaak sterilisatie genoemd. De juiste term is eigenlijk castratie, omdat tijdens de operatie beide eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd worden.
Een echte sterilisatie - het afbinden van de eileiders, zoals bij de mens gedaan wordt - is bij de kat zelden aangewezen, o.a. omdat ze dan nog krols wordt.
De voordelen van castratie zijn:
De nadelen van castratie zijn:
Castratie van een poes kan vanaf 5 à 6 maanden uitgevoerd worden. Een dier dat pas een nest kittens gehad heeft, wordt pas 6 à 8 weken nadien geopereerd.
Het is een fabeltje dat een kattin, voor ze gecastreerd wordt, eerst een nestje moet hebben gehad!
De pil is een hormonentablet die, afhankelijk van de soort, wekelijks of tweewekelijks wordt ingenomen.
De nadelen zijn:
De voordelen zijn:
Dit is een inspuitbaar preparaat dat tot 4 maal per jaar moet worden toegediend, wat de kosten na een jaar ongeveer op het niveau van een operatieve castratie brengt.
De andere voor- en nadelen zijn dezelfde als hierboven beschreven voor de pil.
Indien u toch opteert voor de (prik)pil, start de behandeling dan best niet tijdens de krolsheid. Er is dan namelijk een veel groter risico op baarmoederontsteking.