Mijn kat wordt oud

Men zegt dat een 1 jaar oude kat te vergelijken is met een adolescent van 16 jaar. Een twee jaar oude kat zou te vergelijken zijn met een persoon van 21 jaar.

Als vuistregel spreekt men van een middelbare tot senior leeftijd bij een kat die 10 jaar of ouder is. Maar elke kat is anders. De ene vertoont sneller verouderingsverschijnselen dan de andere. Het verouderingsproces kan verschillende fysieke veranderingen en gedragswijzigingen veroorzaken.

Uw dierenarts is het best geplaatst om u en uw huisdier bij te staan in de aangepaste verzorging die een oudere kat nodig heeft.


Hoe help ik mijn kat tijdens zijn seniorjaren?

  • De huid van de oudere kat wordt wat dunner, minder elastisch. Vaak likken deze katten zichzelf minder schoon zodat ze wat vaker geborsteld moeten worden.
    De klauwen van een senior kat zijn vaak te lang, er dik en broos. Dit moet regelmatig nagekeken worden om het risico op ingroeiende teennagels te vermijden.
  • Vooral het hart en de nieren zijn gevoelig voor slijtage (zie verder). Reageer onmiddellijk en laat uw dier aangepaste medicatie toedienen. Wacht niet totdat de symptomen veel te ernstig zijn geworden voor een doeltreffende behandeling.
  • Het is normaal dat uw huisdier bij het ouder worden wat minder actief wordt. Hierdoor heeft uw kat ook wat minder calorieën nodig. U stapt best over naar een aangepaste seniorvoeding, die niet enkel qua calorieën, maar ook qua voedingsstoffen volledig is aangepast aan het leven van een oudere kat. Zwaarlijvigheid kan immers leiden tot suikerziekte.
  • Het bewegingsstelsel kan artrose vertonen en daarvoor zijn degelijke geneesmiddelen beschikbaar.
  • De laatste jaren is pas duidelijk geworden dat veel oude katten last hebben van hypertensie (een verhoogde bloeddruk). De twee meest voorkomende oorzaken hiervan zijn nierfalen en een te sterk werkende schildklier. Hypertensie kan bij de kat tot blindheid leiden.

Af en toe een bezoek aan de dierenarts kan dus zeker bijdragen tot het behoud van de gezondheid van uw ouder wordende kat. Soms worden symptomen van een ernstige aandoening door de eigenaar verkeerdelijk als "normaal voor een oudere kat" geïnterpreteerd.

Eigenlijk wordt bij elke seniorkat best 1 à 2 maal per jaar een bloedonderzoek gedaan. Er zijn namelijk een aantal aandoeningen die zo op te sporen zijn, nog voor de eigenaar al bepaalde ziektesymptomen heeft opgemerkt. Een vroegtijdige behandeling verbetert niet alleen de levenskwaliteit maar ook de levensduur van uw kat.


Wanneer moet ik mijn dierenarts raadplegen?

Minder actief

Bij sommige katten is dit moeilijk te evalueren! Merkt u echter dat uw dier veel meer slaapt dan gewoonlijk, moeilijker trappen klimt of met moeite op en af zijn of haar favoriete ligplaatsen springt, laat dit dan onderzoeken.

Verandering in gewicht en/of eetlust

Uw kat krijgt best ook een voeding aangepast aan zijn of haar leeftijd en gezondheidstoestand.
Naargelang deze toestand kan uw dierenarts u een aangepaste voeding aanraden, bv. bij nierproblemen, zwaarlijvigheid, tandproblemen, ...

Verschillende ziekten kunnen aanleiding geven tot een wijziging van de eetlust bij de kat. Steeds zin hebben in een ander soort (zachte) voeding al dan niet samengaand met speekselen kan wijzen op tandbeschadiging en tandpijn.

Een regelmatig voorkomende leeftijdsgebonden aandoening die een verhoogde eetlust veroorzaakt is hyperthyroiedie (een te snel werkende schildklier). Dit wordt veroorzaakt door een gezwel van de schildklier (in 98% van de gevallen goedaardig). De symptomen zijn o.a. gewichtsverlies ondanks verhoogde eetlust, braken, verhoogd hartritme, verhoogde activiteit en soms gedragsveranderingen (vaak agressiever).  Laat uw kat zo snel mogelijk onderzoeken als u een van deze symptomen waarneemt.

Veranderingen in wateropname en plasgedrag

Als uw kat veel meer gaat drinken dan voorheen, wijdt dit dan niet aan "de leeftijd". Dit is vaak een symptoom van een ernstige aandoening.

De meest voorkomende oorzaken van een verhoogde wateropname bij een oudere kat zijn suikerziekte, nierinsufficientie of een te sterk werkende schildklier (hyperthyreoide).

Urinedruppelen en/of naast de bak plassen zijn ook probleemsignalen.

Slecht ruikende mondgeur, bloedend tandvlees

Een goede mondhygiëne is niet enkel belangrijk voor de tanden en de mond, maar ook voor de algemene gezondheid!

Bij elke kauwbeweging van een erg ontstoken mond kunnen kiemen in het bloed dringen en zo hart, lever en nieren bereiken.

Bij het verouderen kan er tandplak, tandsteen en tandvleesontsteking ontstaan. Daarenboven kunnen gezwellen in de mond, algemene infecties en ziekten zoals nierinsufficientie een slechte mondgeur veroorzaken.

Vermindering van de zintuiglijke functies (al dan niet plotse blindheid, gehoorverlies) / scheve kopstand / veranderingen aan de ogen

Verschillende oorzaken zijn mogelijk, consulteer uw dierenarts. Bij een suikerzieke kat kan er zich bijvoorbeeld in een paar dagen tijd staar (cataract) ontwikkelen.

Cognitieve veranderingen

Katten kunnen, net zoals mensen, lijden aan leeftijdsgebonden dementie. De meeste gegevens in verband met deze aandoening (studies, behandelingen) zijn echter enkel bij honden gekend.

Stilaan komt er toch meer informatie vrij over deze aandoening bij katten. Er bestaat een behandeling die een deel van de katten doet verbeteren.


Deze lijst is niet limitatief. Als u denkt dat uw oudere kat "niet zichzelf is" aarzel dan niet om hem of haar te laten nakijken door uw dierenarts want het verbeteren van zijn of haar levenskwaliteit kan vaak al gebeuren via weinig ingrijpende adviezen en/ of onderzoeken.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat uw kat zo lang mogelijk gezond blijft!