Met de kat naar de dierenarts

De meeste katten moeten slechts één keer per jaar naar de dierenarts, voor een controle en een vaccinatie. Dit hele gebeuren zorgt vaak voor een grote portie stress: de kat vangen, in de transporter krijgen, in de auto, in de wachtzaal, ... Lees hier enkele tips om het bezoek toch zo aangenaam mogelijk te maken.

  1. Maak van de transporter een aangename slaapplaats: laat hem in de kamer staan met het deurtje open, leg er een zacht dekentje in en geef je kat eten of snoepjes in de transporter. Ideaal gezien staat de transporter altijd in de omgeving van de kat. Indien dit niet mogelijk is, kan je de transporter één of twee weken op voorhand al klaar zetten.
  2. Leer je kat wennen aan de trip: maak kleine ritjes gewoon rond de blok en keer dan terug naar huis. Zo leert de kat dat niet elk vervoer meteen voor iets 'onaangenaam' is. Beloon je kat wanneer je terug thuis bent.
  3. In de wachtzaal: laat je kat in de transporter zitten en houd je kat op een hoogte (bijvoorbeeld op de stoel of op je schoot). Uit onderzoek is gebleken dat katten het rustigst zijn als ze van op een hoogte alles kunnen zien.
  4. Doe het deurtje niet open en haal je kat er niet uit. Elke nieuwe omgeving is stresserend voor een kat, dus beperk de nieuwe ruimtes tot de consultatieruimte.
  5. Kies voor een transporter die langs boven volledig open kan, zo moet de kat niet tegen zijn zin uit zijn bakje worden getrokken.
  6. Wij houden dan het bezoek voor jouw kat zo kort mogelijk, om de stress te beperken. Toch is het in dit korte bezoek belangrijk dat we een volledig klinisch onderzoek van jouw katje doen en het gewicht monitoren. Vertel ons alles wat verandert in het gedrag van je kat, zodat we problemen op tijd kunnen opsporen. Katten zijn meesters in het verbergen van problemen.
  7. Bij ernstige stress die omslaat in agressie, is het soms beter om de kat te sederen. Eventueel kan op voorhand ook een pilletje worden toegediend om de kat te kalmeren.
  8. Indien nodig, kan ook steeds geopteerd worden voor een huisbezoek. Zorg er in dat geval voor dat de kat slechts in één (kleine) ruimte kan rondlopen, zodat de kat niet hoeft opgejaagd te worden wanneer wij arriveren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *