Rat

Ratten zijn heel intelligente dieren en heel sociaal in hun omgang met mensen.
Bovendien zijn ze gemakkelijk te houden, ruiken ze niet en kunnen ze goed zindelijk worden, waardoor ze de laatste tijd steeds populairder worden als huisdier.

Huisvesting en hanteren

Ratten hebben in vergelijking met andere knaagdieren wat meer ruimte nodig. Een kooi moet echt wel voldoende beweegruimte bieden en knaagvast zijn. Glazen aquaria kunnen gebruikt worden, maar hebben als nadeel dat de ventilatie hier vaak tekort schiet.

Klimmogelijkheden en speelgoed houden de dieren actief. Een molentje is voor de rat ongeschikt om ze de staart en de poten hierin kunnen beschadigen.

Als bodembedekking kan zaagsel gebruikt worden, hoewel dit bij bepaalde ratten irritatie van de ogen en niezen kan veroorzaken. Houtkrullen en hooi kunnen wel goed worden gebruikt. De dieren stellen een huisje waarin ze zich kunnen terugtrekken echt op prijs. Dit heeft wel als nadeel dat de dieren minder tam worden.

Ratten houden ervan te kunnen kruipen op allerlei attributen in de kooi, hoe hoger, hoe beter. Een serie van planken op verschillende hoogtes (verschillende verdiepingen) in een kooi zijn ideaal.

Varieteit in de kooi is zeer belangrijk. Probeer plaatsen te voorzien om te eten, te spelen en te slapen. Ook plaatsen waar ze zich kunnen verstoppen voor soortgenoten worden sterk op prijs gesteld.

Zeer belangrijk is de dieren nooit op te tillen via de staartpunt (zoals bij muizen wel kan gedaan worden), anders kan de staarthuid afstropen.

Handtamme ratten kunnen meestal gemakkelijk zonder problemen opgetild worden. Dieren die niet handtam zijn kunnen beetgepakt worden door het dier bij het nekvel vast te nemen en tegelijkertijd het lichaam met de handpalm te fixeren.

Voeding

Ratten eten nagenoeg alles;

Geschikte voeding bestaat uit een volledig knaagdiermengsel. Daarnaast kan het dier getrakteerd worden op allerhande lekkernijen zoals fruit, kaas, gekookte rijst of aardappel, erwtjes of mais. Kleine stukjes vlees of vis kunnen af en toe worden gegeven. Ook yoghurt, melk en boter worden door deze dieren zeker niet afgeslagen.

Ratten zijn echte snoepers en kunnen (heel af en toe) beloond worden met bijvoorbeeld chocoladesnoepjes die op de markt zijn voor cavia's.

Het is wel belangrijk er op te letten dat uw diertje niet te dik wordt! Beperk daarom eventueel het rantsoen van de dieren (zonder het gehalte aan belangrijke voedingsstoffen te benadelen) en/of geef de dieren wat meer beweging. Op lange termijn kan overgewicht immers de gezondheid benadelen.

Ratten houden ervan om tot onder de oksels in het water te zitten en verkiezen daarom een drinkbakje boven een flesje. Plaats het drinkbakje wel op een plaats in de kooi waar geen voedsel of bodembedekking in het water kan terechtkomen.

Ververs dagelijks het drinkbakje.


Sociaal gedrag

Ratten hoeven niet noodzakelijk in groep gehouden te worden en kunnen perfect tevreden zijn met het gezelschap van hun baasje.
Indien u besluit verschillende ratten samen te houden, probeer er dan voor te zorgen dat de dieren van hetzelfde geslacht zijn, behalve natuurlijk als u kleine ratjes wil.

Vrouwelijke ratjes blijken beter overweg te kunnen in vergelijking met mannetjes.

Ratten kunnen goed in groep gehouden worden, mits de kooi niet overbevolkt raakt.
Wanneer u oudere dieren bij elkaar wil plaatsen, moeten beide in een nieuwe kooi (of volledig ververste kooi) worden geplaatst om territoriumgevechten te voorkomen.

Kleintjes op komst?

De rat is al vroeg geslachtsrijp. Een paartje kan per jaar voor circa 120 nakomelingen zorgen. Om dit te voorkomen zullen de beide geslachten vanaf de leeftijd van 6 weken gescheiden moeten worden.
De afstand tussen anus en genitaalopening is bij mannetjes twee keer zo groot als bij vrouwtjes.

De draagtijd bij de rat bedraagt 18 tot 23 dagen.  De jongen worden naakt geboren.  De oogjes gaan open op de leeftijd van 14 dagen.

Ziekte en gezondheid

Ratten passen zich gemakkelijk aan en zijn relatief sterke dieren. Er zijn echter wel een aantal zaken waarvoor ze gevoelig zijn.

Eerst en vooral komen tumoren bij deze diersoort heel vaak voor. Gelukkig zijn deze meestal niet kwaadaardig en zijn ze eerder gemakkelijk weg te nemen.
Indien u een gezwel opmerkt (vaak onder de huid) is het aangeraden om op de praktijk langs te komen. Hoe vroeger het gezwel weggenomen wordt, hoe beter, omdat een vroege wegname de kans op uitzaaien aanzienlijk vermindert.

Ratten zijn ook gevoelig aan ademhalingsinfecties. Als uw ratje niest, hoest, oog- of neusvloei vertoont, is het beter op de praktijk langs te komen.


Weetjes

  • De gemiddelde levensverwachting van de rat bedraagt 3 jaar, hoewel ook gevallen bekend zijn waar de dieren 5 jaar oud werden.
  • Het geboortegewicht van de rat bedraagt rond de 4 gram en het volwassen gewicht 250 tot 400 gram.
  • Ratten zijn zeer goede klimmers waarbij de staart als hulpmiddel wordt gebruikt. Ratten kunnen tot 75 cm hoog springen en zijn heel goede zwemmers. Ze kunnen tot 3 minuten onder water blijven.
  • Ratten leren van de ervaringen van elkaar.  Als bijvoorbeeld een rat een andere rat dood aantreft in een val, zal hij/zij voor haar verdere leven vallen vermijden.