Honden in de herfst

Herfst! Nog niet te koud, niet meer te warm, een schitterende kleurenpracht. Ideaal weer om herfstwandelingen te gaan maken met de hond. Maar waar moet je op letten dit seizoen?

Wat mag mijn hond zeker niet eten?

1. Paddenstoelen
Alle paddenstoelen die voor ons giftig zijn, zijn dat meestal ook voor de hond. Gezien het voor ons moeilijk is om de giftige van de niet giftige soorten te onderscheiden, is het beter om te vermijden dat je hond aan de paddenstoelen kan knagen. Zo vermijd je buikkrampen, diarree, braken en mogelijkse vergiftigingsverschijnselen.
2. Eikels, kastanjes en dennenappels
In eikels en eikenbladeren zit een groot gehalte aan looizuur. Dit is giftig voor de hond. Het kan spijsverteringsverschijnselen en in grote hoeveelheden zelfs nierschade veroorzaken. Het eten van één accidentele eikel kan geen kwaad, maar pas toch op dat je hond er geen eetfestijn van maakt.

Kastanjes en dennenappels zijn op zich niet giftig, maar kunnen bij het opeten een verstopping van het maagdarmkanaal veroorzaken. In het ergste geval moeten deze chirurgisch worden verwijderd. Dennenappels kunnen eveneens versplinteren en zo schade aan de maag- en darmwand veroorzaken.

Wilde kastanjes kunnen neurologische verschijnselen veroorzaken, zoals verwardheid of zelfs epilepsie.

3. Beukennootjes
Zoals met alle noten, is het eten van beukennootjes in grote hoeveelheden ook giftig. Noten bevatten blauwzuur, wat zorgt voor braken, diarree en andere spijsverteringsproblemen.

Als je hond na de wandeling toch ziektesymptomen vertoont, zoals braken, diarree, … en je vermoedt dat hij misschien toch eikels zou opgegeten hebben, verwittig dan zo snel mogelijk uw dierenarts.

Vlooien, teken en wormen

Het wordt kouder, en dus denken veel eigenaars dat het niet meer nodig is om hond en kat preventief te behandelen tegen vlooien en teken. Toch komen er in dit tussenseizoen net heel veel vlooien en teken voor. Het is nog niet koud genoeg om vlooien en teken af te doden, en het vochtige weer en de bladeren zijn een ideale leefwereld voor teken. Dus, blijf je hond (en kat) preventief behandelen zolang het niet vriest!
Ook in de herfst blijft het aangeraden om je hond te ontwormen. Onder andere de hartworm, die overgedragen wordt door slakken, blijft veel voorkomen. Dus, één keer per seizoen ontwormen blijft de maatstaf.

Het vallen van bladeren, het vallen van haren

De herfst is eveneens een ruiperiode voor hond en kat. Dit seizoen past de vacht zich aan ter voorbereiding op de winter. De kans is groot dat je dus meer haar zal vinden in huis. De rui is een natuurlijk proces dat hoort bij het houden van een hond. Het best is dus om daar helemaal niets aan te doen. Er bestaan geen vitamines die het ruien tegengaan en overmatig borstelen kan het probleem zelfs verergeren. Wassen om de overtollige en dode haren weg te spoelen, is wel een optie. Gebruik in dat geval altijd een neutrale hondenshampoo. En misschien is het geen slecht idee om dit seizoen eens bij het trimsalon langs te gaan!

running-dog-1346224

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *