De puppy-checklist

De puppy-checklist

P5100132

Tegenwoordig krijgen we meer en meer vragen over waar je nu eigenlijk op moet letten wanneer je een pup wil aankopen. Wat zijn de valkuilen? En hoe ontdek je nu een 'broodfokpup'? We hopen jullie hiermee te kunnen helpen met behulp van onderstaande checklist:

 

 


1. Hoeveel nestjes zijn er aanwezig?
Een goede fokker steekt voldoende tijd in zijn of haar pups. Dat kan niet wanneer er te veel nestjes aanwezig zijn. De meeste fokkers concentreren zich liever op één bepaald ras waar ze alles over weten dan op heel veel verschillende rassen. Een goede socialisatie en opvoeding lukt enkel met een goede begeleiding. Een fokker die zich bewust met de socialisatie bezig houdt, heeft daarom vaak maar één of beperkt aantal nestjes tegelijk.

2. Is de moederhond aanwezig?
Het is heel erg belangrijk dat de mama van de pups aanwezig is. Wettelijk gezien mogen de pups nooit voor de leeftijd van 7 weken weggehaald worden bij de moeder. Dit is heel belangrijk voor de opvoeding en de socialisatie van de pups. Pupjes kunnen veel leren van hun moeder op vlak van gedrag. Koop dus nooit een pup wanneer je de moeder niet mag zien of wanneer ze 'toevallig' niet aanwezig is. Kijk hierbij zeker ook naar gedrag van het moederdier op de pups. Een goede moeder is beschermend over haar pups, maar nooit agressief of angstig. Kijk ook naar de voedingstoestand van de moeder en naar haar gezondheidstoestand: is ze wel proper en niet te mager? En ziet ze er wel uit alsof ze net pups heeft gekregen? (Hangen haar tepels nog wat door?)

3. Hoe ziet het nestje eruit? En de locatie?
Voor de pups is het het allerbeste dat ze in huiselijke omstandigheden opgroeien. Dus is het beter dat het nestje zich binnen bevindt. In huis leert een pup wennen aan nieuwe mensen, nieuwe geluiden, ... en is het veel gemakkelijker om te wennen aan jullie huis wanneer je hem meeneemt. Een pup op latere leeftijd laten wennen aan een huiselijke omgeving met alle nieuwe uitdagingen die hierbij horen, is veel moeilijker en zorgen vaak voor ongewenst gedrag, zoals binnenplassen of dingen kapot bijten.
Kijk ook naar de hygiëne van het nest. Een goed nest is proper, ruim en warm. Honden die opgroeien in hun eigen vuil worden heel moeilijk of zelfs niet zindelijk, omdat ze niet anders gewoon zijn. Een goede fokker zorgt daarom altijd voor een goede hygiëne van het nest.

4. Hoe reageren de pups op bezoek en vreemde geluiden?
Een goed gesocialiseerde pup mag niet angstig reageren op jullie bezoek, maar is enthousiast en nieuwsgierig bij jullie komst. Koop nooit een pup die angstig in een hoekje kruipt wanneer je binnen komt. Een pup waar veel tijd en begeleiding is ingestoken, is ook niet meer bang van 'normale' geluiden zoals het dichtslaan van een deur of een voorbijrijdende auto. Op onbekende geluiden mogen ze best wel even vreemd reageren, maar ze wennen daarna snel en gaan op ontdekking naar de bron van het geluid.

5. Zijn de pups gechipt en hebben ze een vaccinatiebewijs?
Elke pup die verkocht wordt, moet begeleid worden met een blauw Europees paspoort en een chipnummer. Dit chipnummer bestaat uit 15 cijfers. De chip staat geregistreerd in een databank op naam van de fokker. Op zeven weken hebben de meeste pups ook al hun eerste vaccinatie gekregen tegen het zeer besmettelijke parvovirus. De honden zijn meestal ook al op zijn minst één keer ontwormd.

6. Welke nationaliteit heeft je pup?
Veel pups worden ingevoerd vanuit Oost-Europa en hebben dus ook een Oost-Europees paspoort. Een Belgisch paspoort begint altijd met de letters BE gevolgd door 01 (voor 2015) of 03 (vanaf 2015). Een Nederlands paspoort begint altijd met 528-NL. Ook het chipnummer van de hond kan informatie geven over zijn nationaliteit. Zo begint het chipnummer van een Belgische hond meestal met de cijfers 056, een Nederlandse met 528. Recentere chipnummers hebben als eerste drie cijfers de code van de fabrikant, dit begint altijd met een 9 (in België vaak 967 of 981). Wanneer een pup uit het buitenland in België werd binnengebracht, moet het dier gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid/rabiës. Dit mag pas op de leeftijd van 12 weken, waardoor de pup pas mag ingevoerd worden op de leeftijd van 15 weken. Pups die vroeger worden ingevoerd, zijn dus ook illegaal ingevoerd. Bekijk altijd alle pagina's van het paspoort en alle stempels. Zo krijg je een idee van de voorgeschiedenis van de pup.

7. Zijn de ouderdieren getest op erfelijke afwijkingen?
Bij veel rassen zijn in de loop der jaren erfelijke aandoeningen mee geselecteerd met de uiterlijke kenmerken. Zo zijn er bij veel rassen gekende erfelijke ziekten die de gewrichten, ogen, hart, ... aantasten. Deze specifieke aandoeningen zijn zeer typisch voor een bepaald ras en dus is het zeker nodig dat men zich hiervoor vooraf informeert. Voor veel van deze aandoeningen bestaan intussen genetische testen om te weten of het ouderdier drager is van dit gen. Indien de fokker hiervoor heeft getest, zijn daar officiële papieren van ter bewijs. De fokker moet u deze laten zien op vraag. Vraag ook altijd naar de gezondheid van de ouderdieren, wanneer geen testen beschikbaar zijn. Pas op! Dat een ouderdier getest is op deze erfelijke aandoeningen geeft nooit 100% garantie dat de pups deze ziekten niet zullen ontwikkelen.

8. Geeft de fokker duidelijke informatie en stelt hij ook vragen?
Een goede fokker wil altijd dat zijn pups bij een goede eigenaar terecht komen. Een geïnteresseerde fokker zal dus veel informatie geven over de opvoeding, de voeding en de omgeving van de hond, maar zal ook zeer nieuwsgierig zijn naar uw achtergrond. Hij wil namelijk dat je een goede keuze kan maken en dat u en de pup een goede combinatie vormen. Hij zal ook begaan zijn met het welzijn van de hond na aankoop en misschien foto's vragen van de pup in zijn nieuwe omgeving. Als de fokker niet geïnteresseerd lijkt en vooral bezig is met de verkoop, is het beter om op die plaats geen pup te kopen.

9. Heb je de tijd om rustig rond te kijken en vragen te stellen?
Een pup kopen mag nooit een overhaaste beslissing zijn. Als je het gevoel hebt dat je meteen moet beslissen omdat de pups anders 'op' zullen zijn, is het misschien beter om ergens anders heen te gaan. Goede fokkers maken een afspraak met u zodat u voldoende tijd heeft om alle vragen te stellen en uitleg te krijgen. Bij de meeste fokkers is het ook geen enkel probleem om meerdere keren langs te komen. Ga zeker ook nooit in op speciale aanbiedingen of op 'koopjes'. Er is altijd een reden dat fokkers een pup goedkoper weggeven. En die reden betaal je dan achteraf bij de dierenarts...

10. Is er een duidelijk aankoopcontract?
In een goed contract staan alle rechten en plichten van de koper en verkoper duidelijk en overzichtelijk opgelijst. Er staan bepaalde garantievoorwaarden in met goed afgebakende termijnen voor ziekten en aangeboren afwijkingen. Met een aankoopcontract moet je kunnen aantonen dat de pup jouw eigendom is. Overloop het contract altijd volledig samen met de fokker en let er goed op dat er geen dingen in vermeld staan waar je je niet goed bij voelt.

P5100082Wanneer de fokker de volledige checklist heeft doorlopen, ga dan nog altijd af op je eigen gevoel. Ook al klopt theoretisch alles, als je twijfelt en je voelt dat er iets niet juist is, doe het dan niet. Beter om bij de aankoop iets voorzichtiger te zijn, dan om een heel hondenleven spijt te hebben!

Als je vragen zou hebben omtrent bepaalde rassen, of over de aankoop, aarzel dan ook niet om ons te contacteren. We helpen jullie graag verder!

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *