Hamster

Voeding

Uw diertje moet een volledig hamstervoer krijgen (te verkrijgen in iedere goede dierenspeciaalzaak).

Dit kan aangevuld worden met goed gewassen groenten, fruit, brood, stukjes vlees, ei, kaas, ...  De hamster is een liefhebber van rozijnen en noten.

Vers en proper water moet altijd beschikbaar zijn.  Dit kan gebeuren door gebruik te maken van een drinkflesje dat geïnstalleerd moet worden aan de rand van de kooi zodat de hamster er gemakkelijk bij kan. 

U kunt eventueel wat extra vitamines supplementeren door deze aan het water toe te voegen.

Huisvesting

Omdat hamsters graag overal aan knagen, moeten hun kooitjes regelmatig worden nagekeken op mogelijke schade.

Als bodembedekking komen stofvrij zaagsel en houtkrullen in aanmerking. De bodembedekking moet goed vocht opnemen en mag niet eetbaar zijn.

Omdat hamsters actieve nestbouwers zijn, is het geven van nestmateriaal in de vorm van hooi, houtwol of ander dergelijk materiaal zeer sterk aan te bevelen.

Zorg ook voor een wieltje in de kooi. Op deze manier blijft uw dier in goede conditie.

De kooi moet een keer per week worden schoongemaakt door de hamster uit de kooi te halen en het 'oude' bodemmateriaal en het voedsel weg te gooien. 'Vers' voedsel (groenten, fruit, ...) dat door het diertje gestockeeerd werd, moet na een aantal dagen verwijderd worden om het rotten ervan te vermijden. Het is beter om wat oude bodembedekking bij de nieuwe te mengen wanneer u het kooitje ververst.

Hanteren

De meeste hamstertjes kunnen handtam gemaakt worden op een korte tijd. Deze dieren zullen meestal enkel bijten wanneer ze bang zijn.

Als u in het bezit bent van een eerder zenuwachtig diertje dan kunt u beter het dier eerst laten gewoon worden aan uw handen voor u het probeert uit zijn/haar kooitje te halen.

Probeer het diertje zachtjes te aaien terwijl het in het kooitje zit en geef het stukjes voedsel met uw handen.  Het diertje zal vlug beseffen dat het niet bang hoeft te zijn. Vervolgens probeert u de handen in het kooitje te brengen waarna u het diertje uw handen laat verkennen terwijl u deze stilhoudt.

Tenslotte kunt u proberen het diertje met beide handen uit de kooi te 'scheppen'.  Let erop dat u het diertje niet te stevig omklemt.  Het is het beste het diertje te hanteren terwijl u zelf zit.  Als het diertje dan uit uw handen springt, komt het niet op de grond maar wel op uw schoot terecht.

Laat het diertje van de ene naar de andere hand lopen.  Als het diertje wil springen, laat u dit dan toe en til het daarna gewoon terug op.  Eenmaal het diertje graag van de ene naar de andere hand loopt, kunt u voorzichtig uw vingers rondom het lichaam van het diertje plooien zodat het gewoon kan worden aan het gevoel om vastgehouden te worden.

Vermijd de diertjes vast te houden als u met voedsel in aanraking bent geweest.  Hamsters kunnen immers niet zo goed zien en vertrouwen op hun gevoel en geur.   Als u zopas een appel hebt gegeten, zal de hamster dit ruiken aan uw handen en denken dat ze dit appels zijn... met als gevolg dat het diertje u kan bijten.


Kleintjes op komst?

Het geslacht bepalen van hamsters is tamelijk eenvoudig. De volwassen mannetjes hebben een eerder spitse achterhand, terwijl dat van een vrouwtje eerder afgerond is. De afstand tussen de genitale openingen bij het mannetje is dubbel zo groot als bij het vrouwtje. Bij de volwassen mannetjes zijn de teelballen ook goed te zien.

Hamsters kunnen zich vanaf 8 weken voortplanten maar het is beter te wachten met de fok tot de diertjes minimum 12 weken oud zijn. U kunt twee hamsters (met verschillend geslacht) bij elkaar plaatsen in de kooi.  Hou de diertjes goed in het oog!  Bij het optreden van een gevecht moet u de dieren onmiddellijk uit elkaar houden. Dit duidt erop dat het vrouwtje niet klaar is om te paren.

De gemiddelde nestgrootte bedraagt 6 tot 8 jongen. De dracht duurt ongeveer 16 dagen. Het is beter het mannetje uit de kooi te halen als u merkt dat het vrouwtje drachtig is.

Eenmaal de hamstertjes geboren zijn, is het heel belangrijk dat u het vrouwtje met haar pups gerust laat!!!  Probeer dus kort voor de geboorte het kooitje te verversen, extra eten en water te plaatsen.

Het duurt een tiental dagen vooraleer de oogjes van de jongen open gaan. De hamstertjes zullen vast voedsel beginnen op te nemen van de leeftijd van twee weken.
Probeer de jongen minimum een maand bij de moeder te houden.

Sociaal gedrag

Syrische hamsters zijn eenzaten en worden beter individueel gehuisvest. Indien dit niet gebeurt, kan dit aanleiding geven tot erge bijtwonden en kwetsuren. 
Het is eventueel mogelijk om dieren afkomstig uit hetzelfde nest samen te plaatsen, maar vaak wordt gezien dat de dieren op een bepaalde leeftijd toch beginnen te vechten.

Dwerghamsters daarentegen zijn veel socialer en kunnen wel in groep worden gehouden.
De diertjes worden wel het beste bij elkaar geplaatst op jonge leeftijd. Het kan immers moeilijk zijn om een diertje te introduceren bij een ander dier dat al gewoon is aan het alleen zijn. 

Wanneer u meerdere hamsters bij elkaar wil plaatsen neemt u het beste diertjes van dezelfde leeftijd en grootte.  De diertjes kunnen in het begin wel wat kibbelen maar daar blijft het meestal bij.

Ziekte en gezondheid

Probeer uw diertje dagelijks te controleren op eventuele tekenen van ziekte.
Indien hij/zij volgende symptomen/ gedragingen vertoont, is het beter op de praktijk langs te komen.

  • hij/zij wil niet meer wil eten of drinken
  • heeft last van diarree
  • heeft een ruwe vacht
  • is vermagerd
  • heeft moeilijkheden om te ademen of zich voort te bewegen
  • andere abnormale gedragingen

Hamsters zijn gevoelig voor ademhalingsproblemen.  Zorg er daarom voor dat het kooitje in een tochtvrije omgeving staat en probeer zoveel mogelijk uit de buurt van uw diertje te blijven indien u zelf last heeft van een verkoudheid.

Denk er ook aan dat hamsters knaagdieren zijn en dat hun tandjes blijven doorgroeien gedurende hun hele leven.  Check dus regelmatig uw diertje op eventuele misgroeiingen of te lange tanden waardoor het dier op termijn niet meer zal willen eten.

Nog een aantal weetjes…

  • Hamsters leven gemiddeld twee tot drie jaar.
  • Hamsters bezitten twee flankklieren. Deze talgklieren zijn vooral bij de mannetjes aan weerszijden van het lichaam duidelijk zichtbaar als donkere, bruine vlekken.
  • Ze scheiden geurstoffen af die dienen voor het afbakenen van hun territorium en ook een rol spelen bij het seksuele gedrag.
  • Hamsters zijn goede slapers en kunnen soms worden opgepakt zonder dat ze wakker worden. Maar als ze wakker schrikken is de kans groot dat ze bijten...
  • Het geboortegewicht van de hamster bedraagt 2 tot 3 gram en het volwassen gewicht ongeveer 130 gram.

hamsterEating