Fret

Fretten worden steeds meer als huisdier gehouden. Dat is niet te verwonderen: fretten zijn immers heel leuke dieren om mee om te gaan. Ze zijn heel speels met hun baasje en met elkaar en zijn vaak heel goede huisgenoten. Het zijn heel slimme dieren - veel eigenaars beweren dat ze slimmer zijn dan honden of katten - met een een gezonde brok nieuwsgierigheid.

Ze kunnen zindelijk worden gemaakt en u kan ze ook verschillende kunstjes aanleren. Ze houden ervan om met hun baasje mee op stap te gaan, zittend op de schouder of lopend aan een leiband.


Huisvesting en hanteren

Indien u van plan bent om uw fret in zijn/haar kooi te plaatsen als u weg bent (en u bent tamelijk veel uit huis), dan kan u beter een ruime kooi aanschaffen (60 x 100 x 60 cm).  Hierin kunnen gemakkelijk 2 tot 3 dieren gehouden worden. Als u daarentegen het diertje veel laat rondlopen in huis en het diertje enkel 'kooit' indien u bijvoorbeeld aan het stofzuigen bent of het dier meeneemt op vakantie, dan volstaat een kooi van 30 x 60 x 30 cm.

In de kooi kunt u als het ware een 'slaapkamertje' installeren; een kartonnen doos kan hier goed voor dienen. Een fret houdt er namelijk niet van om op de open vloer van de kooi te slapen.
Als bodembedekking kunt u oude T-shirts, truien, stukken oud tapijt of zelfs handdoeken gebruiken. Vermijd het gebruik van zaagsel.U kan in de kooi een soort van kattenbak plaatsen, waarin de fret zijn behoefte kan doen. U kunt hiervoor de klassieke kattenbakvulling gebruiken.

Wanneer u in de kooi verschillende niveaus kan installeren zal dit zeker door uw fret worden gewaardeerd.  Zo valt ook allerhande speelgoed zoals tunnels (plastic pijpen), hangmatten gemaakt van oude jeans, een lint van een oude badjas, pingpongballen, ... in de smaak.

Jonge fretjes moeten het bijten worden afgeleerd.  Als een speelse fret zijn tand rondom uw hand/vingers legt en hard begint te bijten, moet hij onmiddellijk worden gestraft.  Dit kan gebeuren door een hoogtonig geluid te produceren door bijvoorbeeld op een piepend speeltuigje te duwen of zelf een korte maar krachtige kreet uit te slaan. Het kan ook helpen om het dier onmiddellijk in zijn kooi te plaatsen en hem gedurende een aantal minuten volledig te negeren.

Het is ook belangrijk om uw fret te belonen indien hij iets goed doet. Dit kan gebeuren door hem een lekkernij te geven (zie voeding) of door uw dier uitgebreid te aaien.

Vaccinatie en identificatie

Het is belangrijk om uw fret te laten vaccineren tegen hondenziekte, immers, deze aandoening is bij de meeste fretten fataal. Jonge fretjes moeten gevaccineerd worden op de leeftijd van 8-10, 12-14 en 16-18 weken. Deze vaccinatie dient jaarlijks herhaald te worden.

Als u met uw fret naar het buitenland gaat, is het volgens de wet verplicht dat uw fret gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Uw fret moet wel ouder zijn dan 3 maanden. Deze vaccinatie moet minstens een maand van te voren gegeven worden. Voor sommige landen geleden uitzonderlijke regels en wordt er bijvoorbeeld bloedonderzoek geëist. Zie verder bij de informatie over buitenland.

Door een microchip onder de huid aan te brengen wordt uw fret met een uniek nummer geïdentificeerd. De pijnlijkheid van het aanbrengen van een chip kunt u vergelijken met een vaccinatie. De chip wordt met een speciaal afleesapparaat gedetecteerd. Het nummer van de chip wordt gekoppeld aan uw naam– en adresgegevens.

Ziekte en gezondheid

Vrouwelijke fretten moeten kunnen paren, indien ze tijdens hun loopsheid niet gedekt worden door een mannetje kunnen ze een aandoening ontwikkelen (aplastische anemie), die kan leiden tot sterfte. Als u niet van plan bent om met uw (vrouwelijke) fret te kweken, kunt u haar bijgevolg beter laten steriliseren. Vraag gerust verdere informatie in de praktijk.

Om de dieren in optimale conditie te houden, dient u ervoor te zorgen dat de diertjes zich in een tochtvrije omgeving bevinden, dat het kooitje regelmatig wordt ververst, dat er dagelijks droogvoer, groenvoer of fruit wordt gegeven en dat er altijd proper water voorhanden is.

Maar, zelfs met de beste verzorging kan uw diertje ook ziek worden.
Wanneer uw fret niet meer eet of drinkt, er vocht uit zijn neusje of oogjes komt, een doffe en rechtstaande vacht of diarree vertoont, ademhalingsproblemen heeft, zich moeilijk kan voortbewegen, of andere abnormale gedragingen vertoont, is het beter om op de praktijk langs te komen.

Moet ik mijn fret ontwormen?

Standaard ontwormen is niet nodig, want een wormenbesmetting komt niet zo vaak bij fretten voor. Als uw fret diarree heeft en de dierenarts vermoedt een wormenbesmetting, dan onderzoeken we de ontlasting. Als daar inderdaad wormeieren zichtbaar zijn, dan schrijft de dierenarts een ontwormingsmiddel voor.

Voeding

Fretten zijn obligate carnivoren die gemaakt zijn om volledige kleine zoogdieren, vogels, eieren, kikkers, schaaldieren, vissen, wormen en insecten te eten. 

De voorouders van de fret, de poolkat, brachten hun gedode prooi mee naar hun hol om deze daar op te slaan zodat ze later regelmatig kleine hoeveelheden konden verorberen. 

Fretten hebben een zeer kort maagdarmkanaal met minimale darmflora, hierdoor kunnen ze koolhydraten niet efficiënt gebruiken noch vezels verteren. Net als veel andere obligaat carnivoren, ontwikkelen fretten een sterke voedselvoorkeur aan de hand van geur op zeer jonge leeftijd. Het is daarom belangrijk om jonge fretten bloot te stellen aan een verscheidenheid van voedingsmiddelen met andere smaken, texturen, geuren en eiwitbronnen. Op deze manier zullen ze als volwassen fret open staan voor een flexibel dieet.

Fretten krijgen het best een dieet met veel dierlijke vetten en proteïnen met een minimum aan koolhydraten en vezels. 

 

 

Voortplanting

Een vrouwelijk fret is geslachtsrijp in de lente die volgt op haar geboorte. Ze is dan tussen de 6 en 9 maand oud. Een fret is loops van maart tot september. Deze periode kan herkend worden aan het feit dat de vulva gezwollen is.

Een mannelijke fret is ook seksueel rijp in het voorjaar volgend op zijn geboorte (ook hij is dan 6 tot 9 maand oud). Het is seksueel actief van december tot juli.

U kan het vrouwtje laten dekken vanaf twee weken na het begin van de vulvazwelling. De drachtigheidsduur bedraagt ongeveer 42 dagen. Het aantal jongen kan variëren van 2 tot 17 stuks, met een gemiddelde van 8. Bij de geboorte zijn ze blind en vrijwel kaal. Ogen en oren gaan pas rond de vierde week open. Als de pups 6 tot 8 weken zijn, kunnen ze worden gespeend (van de moeder weggehaald).

Weetjes

  • Zoals u waarschijnlijk al hebt ondervonden hebben fretten hun eigen specifieke geur.  Vooral mannetjesfretten kunnen een sterke geur afscheiden. Dit vermindert meestal sterk als u het mannetje laat castreren.
    De klieren die rond de anus gelegen zijn gaan enkel een sterke geur produceren als de dieren bijvoorbeeld erg schrikken.  Daarom zal het wegnemen van deze klieren niet veel verschil uitmaken voor de dagdagelijkse geur.  U kan de geur beperkt houden door de dieren minder te baden (het is namelijk zo dat na een bad de klieren van de fret extra veel geur beginnen te produceren) en de bodembedekking en kattenbakvulling wat meer te verversen.
  • Fretten leven gemiddeld 6 tot 10 jaar.  De oudste fret zou 16 jaar geworden zijn.
  • Fretten moeten minstens 4 uur per dag kunnen spelen en rondlopen.  Deze diersoort slaapt wel veel (18 uur per dag).  Een fret die teveel in zijn (kleine) kooi opgesloten zit zal rusteloos worden, minder eetlust hebben en mogelijks te dik worden.
  • Het mannetje is meestal 2 maal zo groot als het vrouwtje, maar er is nogal wat variatie in de grootte van fretten.  Een vrouwtje weegt tussen de 500 en 1000 gram, een mannetje tussen de 1000 en 2500 gram.  Het is normaal voor een fret om 1/3 van zijn lichaamsgewicht te verliezen in de zomer!  Als het diertje verder gezond is, hoeft u zich dus geen zorgen te maken.
  • Fretten zijn echt meester in het ontsnappen!  Sluit hun kooi dus goed af!