Tips voor zorgeloze feestdagen

Sinterklaas is in het land, de kerstboom wordt gezet, de voorbereidingen voor de feestdagen zijn in volle gang. Waarop moet je letten als je je huisdier zorgeloos het nieuwe jaar wil laten vieren? En wat met vuurwerkangst? Enkele tips!

 

Welke voeding mag ik niet geven aan mijn hond/kat? 


Alcohol
Alcoholische dranken en ook voeding waarin alcohol verwerkt zit, kunnen braken, diarree, zenuwsymptomen en soms zelfs dood veroorzaken. Als je vermoedt dat je dier alcohol heeft opgelikt/opgegeten, contacteer ons dan of bel naar het Antigifcentrum (070/245 245)

Chocolade
Chocolade bevat de stof methylxanthine, wat giftig is voor de hond. Zwarte chocolade bevat veel meer van deze stof dan melkchocolade of witte chocolade. Een halve reep kan al leiden tot een dodelijke vergiftiging. Geef dus nooit chocolade aan je hond. Symptomen van vergiftiging kunnen zijn: braken, diarree, hijgen, extreme dorst en urineren, aanvallen, zenuwsymptomen, hartritmestoornissen en uiteindelijk de dood. Lees meer over chocoladevergiftiging bij honden op de website van het Antigifcentrum.

Koffie en caffeïnehoudende dranken
De vrucht die gebruikt wordt om koffie te maken en de zaden die in sommige caffeïnehoudende dranken te vinden zijn, bevatten methylxanthines. Deze geven dezelfde soort vergiftiging als het eten van chocolade.  Alleen de dosis van het gif is hier veel lager. Toch kan dit braken, diarree en zelfs zenuwsymptomen veroorzaken.

Citrus
Kleine beetjes van citrusvruchten eten, zal enkel wat buikpijn veroorzaken. Maar het eten van het grote hoeveelheden van de schil, zaden, bladeren of vruchten kan irritatie en een onderdrukking van het zenuwstelstel geven. Deze hoge concentraties vindt men ook in essentiële oliën op basis van citrusvruchten. Houd deze dus weg van je huisdier!

Kokosnoot en kokosolie
Kleine hoeveelheden veroorzaken meestal een voorbijgaande episode van maagpijn, diarree of slappe stoelgang en/of braken.

Druiven en rozijnen
Druiven en dus ook rozijnen zijn giftig voor de hond. Men weet totnogtoe nog steeds niet welke stof verantwoordelijk is voor de symptomen, maar druiven veroorzaken bij hond (en kat) nierfalen.

Macadamianoten
Hoewel macadamianoten volledig onschuldig lijken, kunnen ze na accidentele opname braken, zwakte, spiertrillingen en koorts veroorzaken. De symptomen beginnen ongeveer na 12 uur en kunnen een halve dag tot twee dagen aanhouden.

Melk en zuivelproducten
Katten en honden beschikken niet over voldoende lactase, dit is het enzyme dat de lactose in zuivelproducten kan afbreken. Dit kan er dus voor zorgen dat je huisdier diarree en/of buikpijn krijgt na het drinken van melk of het eten van kaas of andere zuivelproducten (yoghurt, kwark, ...).

Noten
Verschillende noten, zoals amandelen, walnoten en pecanoten bevatten hoge gehaltes aan oliën en vetten. Deze vetten kunnen braken veroorzaken en zelfs pancreasontsteking.

Uien, prei, look en bieslook
Hoe onschuldig het ook lijkt, toch zijn deze groenten en kruiden de oorzaak van veel problemen bij hond en kat. Ze veroorzaken irritatie van de maagwand en kunnen rode bloedcellen beschadigen. Hoewel katten hier gevoeliger voor zijn dan honden, kunnen honden dezelfde symptomen krijgen bij inname van grote hoeveelheden.

Rauw vlees, eieren en beentjes
Er zijn heel wat infectieuze risico's verbonden aan het voeden van rauw vlees en eieren, zoals de besmetting met Salmonella, E. coli en andere parasieten. Daarnaast bevatten rauwe eieren het enzyme avidine die de opname van vitamine B verhindert en zo huid- en vachtproblemen veroorzaakt. Het voeden van vooral beenderen van gevogelte kan zorgen voor het versplinteren van de botjes en dus perforatie van maag- en darmwand. Dit is een spoedgeval en moet zo snel mogelijk behandeld worden. In kleinere botjes of botfragmenten kan uw dier makkelijk stikken.

Deeg
Het eten van vooral gisthoudend deeg kan ervoor zorgen dat het deeg begint te rijzen in de maag. Dit zorgt voor opzwelling van de maag en een mogelijke maagtorsie, wat levensbedreigend kan zijn. Daarnaast produceert het deeg ook ethanol, een alcoholproduct, wat je dier dronken kan maken (zie ook Alcohol).

Zout en gezouten snacks
Overdreven opname van zout kan braken, diarree, spiertrillingen, koorts, hevige aanvallen en soms de dood veroorzaken door de hevige dorst en natriumvergiftiging. Vermijd dus het eten van gezouten snacks of chips.

En wat met vuurwerkangst?

Dat vuurwerk mooi en stemmig is, daar zal niemand over discussiëren. Maar de knallen die bij vuurwerk horen, zorgen vaak voor een hoop stress bij onze huisdieren. Zo vreemd is dit ook niet, gezien honden deze twee keer zo luid horen als wij. Veel huisdieren hebben echte vuurwerkangst (vaak dezelfde angst die optreedt bij hevig onweer). Dit kan je doen om het toch zo aangenaam mogelijk te maken:

  1. Probeer de angst niet te voeden: Een huisdier voelt zeer makkelijk jouw gemoedstoestand aan. Probeer dus zelf zo kalm mogelijk te blijven. Je mag je hond of kat zeker steunen door aanwezig te blijven, maar probeer geen overdreven aandacht, knuffels of troostende woorden te geven. Dit zou aan je dier het signaal kunnen geven dat er toch een reden is om bang te zijn.
  2. Afleiding is de beste remedie: Zorg dat je hond of kat zich niet alleen hoeft te focussen op de knallen buiten. Speel wat met je huisdier en beloon met lekkere snoepjes of koekjes.
  3. Creëer een veilige basis: Niets is beter dan een vluchtplaats waar je dier zich veilig voelt. Houd dus deuren en ramen gesloten, laat je huisdier niet alleen en zorg eventueel voor een oppas. Laat het licht aan en zet eventueel de radio aan voor afleiding.
  4. Op voorhand plannen: Als je je hond nog moet uitlaten, doe je dit best overdag. Vanaf de avond valt, beginnen mensen vaak vuurwerk af te steken. Vermijd dus op die momenten met je hond naar buiten te gaan en haal je kat vroeg genoeg naar binnen.
  5. Medicatie: Als je hond of kat echt een panische angst heeft voor vuurwerk, kan je steeds op voorhand medicatie geven om deze angst wat te remmen en je dier rustiger te maken.

Opgelet voor vrieskou!

 

  • Antivries
  • Strooizout
Antivriesmiddel voor de auto bevat de stof ethyleenglycol. Dit is een alcoholachtige stof die zeer zoet smaakt en dus aantrekkelijk is voor hond en kat. Een zeer kleine hoeveelheid (0.1ml/kg) kan echter al vergiftigingsverschijnselen veroorzaken. Deze stof wordt in het lichaam omgezet en creëert kristallen die de nieren kunnen doen blokkeren.
De symptomen beginnen meestal een half uur tot enkele uren na inname. Eerst wordt het dier sloom, braken en diarree kunnen optreden. Daarnaast ziet men vaak trillingen en zenuwsymptomen. De lichaamstemperatuur kan sterk dalen. Na 1.5 tot 4 dagen zijn de nieren volledig aangetast. Als het dier niet onmiddellijk wordt behandeld, zal het sterven aan nierfalen.
Houd het antivriesmiddel dus ver weg van je huisdieren!
Strooizout veroorzaakt na het oplikken vaak diarree en acuut braken. Daarnaast is het zout vaak verantwoordelijk voor kloven in de zoolkussens van onze huisdieren. Dit kan je vermijden door na de wandeling de pootjes goed te spoelen met lauwwarm water en eventueel voor de wandeling de pootjes in te smeren met een product om de kussentjes te beschermen. Ondertussen zijn er ook voor veel rassen beschermende schoentjes op de markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *