Muizen zijn nagenoeg de kleinste knaagdieren die als huisdier kunnen worden gehouden. Wanneer mensen denken aan muizen halen de meesten de 'witte muizen met de rode oogjes' voor ogen. Nochtans bestaat deze diersoort in verschillende kleuren en variëteiten.
Het is niet altijd gemakkelijk om muisjes in een dierenspeciaalzaak terug te vinden, omdat ze niet zo populair zijn als huisdier in vergelijking met een dwergkonijn of cavia. Dit is jammer, want een of meerdere muizen kunnen heel goed dienen als huisdier. Ze hebben immers weinig ruimte nodig, kunnen binnenshuis gehouden worden, zijn goedkoop in aanschaf en onderhoud. Muizen kunnen bovendien heel tam worden gemaakt.
Kartonnen of houten dozen/kratten zijn niet geschikt om muizen in te houden.
Ze nemen namelijk de urine van het diertje op en gaan daardoor na een tijdje een slechte geur verspreiden. De dieren kunnen hier ook weinig of niet klimmen en niet naar buiten 'kijken'. Deze dozen kunnen wel gebruikt worden wanneer u van plan bent om muizen te kweken.
Kooien zijn geschikt voor muisjes, mits de afstand tussen de tralies voldoende klein is! Muisjes zijn immers meesters in het ontsnappen. Een goede vuistregel is dat een volwassen persoon zijn/haar vingers niet doorheen de tralies mag kunnen steken.
Kooien voor hamsters of vogels zijn uitstekend. Een groot voordeel van kooien (in vergelijking met dozen of glazen bakken) is dat de muisjes goed kunnen klimmen (wat hen in een goede conditie houdt) en dat er een goede ventilatie aanwezig is.
Vooral kooien met verschillende verdiepingen zijn aan te raden, omdat op die manier heel veel ruimte voor het dier wordt gecreëerd terwijl er weinig ruimte van de woonkamer wordt ingenomen.
Glazen bakken (oude aquaria) kunnen in principe ook worden gebruikt. Deze hebben als voordeel dat de muisjes hier niet kunnen uit ontsnappen (tenminste als er een goed sluitend dekraam op ligt). In glazen bakken kan ook een dikke laag bodembedekking worden gestapeld zonder dat het (zoals bij kooien) op de vloer of het tapijt terecht komt. Het is immers zo dat muisjes graag holen graven en een dikke laag bodembedekking heeft hem de mogelijkheid hiertoe. Een ander voordeel is het feit dat deze bakken goedkoop zijn in aanschaf en de muizen beschermen tegen tocht.
Twee belangrijke nadelen zijn enerzijds het feit dat de dieren hier niet kunnen klimmen en anderzijds dat er in deze bakken geen goede ventilatie aanwezig is.
Als bodembedekking kan u zaagsel, hooi of papier gebruiken. Versnipperd papier geeft niet echt veel warmte; kranten daarentegen voelen warm en gezellig aan.
Het is belangrijk dat u voor de muis een interessante en boeiende omgeving creëert. U kan bijvoorbeeld zorgen voor (kartonnen) WC of huishoudpapier rolletjes, allerhande houten speeltjes, loopwieltjes, lege kartonnen doosjes, houten takken, ...
Om muisjes tam te krijgen, kunt u als volgt te werk gaan:
Het is echt nodig om dagelijks het diertje te hanteren/vast te houden/aaien om het handtam te houden.
U kan uw muis een volledig hamster of gerbil voer geven, wat u kunt kopen in iedere goede dierenspeciaalzaak. U geeft wel beter nog extra groeten en fruit erbij zoals druiven, appels, bananen, broccoli, wortelen, ... Als extraatjes (wat bijvoorbeeld als beloning kan dienen) kan u gekookte pasta geven, zonnebloemzaden, rozijnen, noten, beschuit, ...
Niettegenstaande het feit dat muizen eerder weinig drinken, moeten ze toch altijd vers water ter beschikking hebben; U kan beter gebruik maken van drinkflesjes: het is immers zo dat, als u water n potjes/bekers geeft, dit water zeer vlug bevuild zal geraken met uitwerpselen en urine.
Muisjes zijn zeer sociale diertjes. Het is dan ook sterk aan te raden om meer dan een muis te houden. Een muis die alleen leeft zal zich vervelen en zich eenzaam en ellendig voelen. Een alleenzittend diertje zal ook veel slapen en weinig actief zijn.
Als u er een enkel muisje op na houdt, zal u ook niet kunnen zien hoe leuk en speels muisjes met elkaar kunnen omgaan.
Volwassen mannetjes zullen meestal met elkaar vechten behalve als ze samen zijn opgegroeid. Volwassen vrouwtjes komen meestal beter overeen en hebben als bijkomend voordeel dat hun urine niet zo sterk ruikt als dat van mannetjes (zie verder).
Om de dieren in optimale conditie te houden, dient u ervoor te zorgen dat de diertjes zich in een tochtvrije omgeving bevinden, dat het kooitje regelmatig wordt ververst, dat er dagelijks droogvoer, groenvoer of fruit wordt gegeven en dat er altijd proper water voorhanden is.
Maar ... zelfs met de beste verzorging kan uw diertje ook ziek worden. Wanneer uw muis niet meer eet of drinkt, er vocht uit het neusjes of oogjes komt, een doffe en rechtstaande vacht of diarree vertoont, ademhalingsproblemen heeft, zich moeilijk kan voortbewegen, of andere abnormale gedragingen vertoont, is het beter om op de praktijk langs te komen.
Muisjes zijn klaar om zich voort te planten vanaf de leeftijd van 8 weken, en ze kunnen in 3 weken tijd een nestje hebben van 12 jongen. Zorg voor veel zacht en goed absorberend nestmateriaal zoals hooi, zakdoekjes, papier... Vermijd het gebruik van watte, omdat de jongen hierin verstrengeld kunnen geraken. Eventueel kunt u een 'nestkastje' maken voor de moeder in karton of hout, waarin u dan het nestmateriaal plaatst.
Het is beter het mannetje een aantal dagen voor de geboorte uit het kooitje te halen om te vermijden dat hij de jongen opeet.
De jongen zijn naakt, roze van kleur en blind. Let erop dat u het nestje in het begin niet verstoort! Na een zestal dagen zullen haartjes tevoorschijn komen op de huid van de jongen en zullen ze wat kleur beginnen krijgen.
Na 10 dagen zullen de muisjes hun oogjes opendoen.
Vanaf dit moment is het veilig om de jongen op te nemen en te vertroetelen. Het is aan te raden om de jongen (niet te vroeg weliswaar) regelmatig vast te nemen omdat ze op die manier veel gemakkelijker en vlugger zijn tam te krijgen. U kunt de jongen vanaf 4-5 weken spenen (= van de moeder weghalen).
Vergeet niet om de kersverse moeder extra eiwitten en vetten te geven. Dit kunt u doen door hondekoekjes, kleine stukjes gekookt vlees, zonnebloemzaden... te supplementeren. Zorg ook dat er altijd vers water ter beschikking is.
Tenslotte nog een aantal tips om verveling bij uw huisdier tegen te gaan:
Wij wensen u veel plezier en succes met uw muis(jes) en indien u verder nog vragen hebt,
aarzel dan zeker niet om deze te stellen.
Wij staan u graag bij.