Tandhygiëne bij hond en kat

Tandproblemen bij hond en kat

Tandaandoeningen bij hond en kat zijn vaak een onderschat probleem. Meestal komt de eigenaar pas op het moment dat hun huisdier al moeite heeft met eten of zelfs niet meer wil eten. Een veelgehoorde klacht is de slechte mondgeur. Maar hoe ontstaat dit? En wat kan jij doen?

1. Wat is het verschil tussen tandplak en tandsteen?

Tandplak is eigenlijk het voorstadium van tandsteen. Voedingsresten en bacteriën zorgen voor een vuile plakkerige substantie die op te tanden blijft kleven en te zien is als een gele verkleuring bovenop de tand. Deze tandplak is zeer makkelijk te verwijderen door goed te poetsen.

Tandsteen ontstaat wanneer speeksel en mineraalrijk vocht uit het tandvlees de tandplak op de tanden doet verkalken. Dit gebeurt in minder dan 48u na het ontstaan van tandplak. Het geeft aan de tanden een ruw oppervlak. Tandsteen zal vorming van nieuwe tandplak bevorderen en is enkel te verwijderen door detartratie (zoals bij de tandarts).

2. Wat zijn de gevolgen van tandplak en tandsteen?

Het eerste gevolg is een ontsteking van het tandvlees. Dan ziet het tandvlees aan de tandrand er rood en gezwollen uit en kan eventueel makkelijk beginnen bloeden wanneer de hond of kat in iets hard bijt. Ook kan de adem beginnen stinken. Een tandvleesontsteking (gingivitis) is echter makkelijk omkeerbaar wanneer snel ingegrepen wordt.

Wanneer niets ondernomen wordt tegen de ontsteking, kan het tandvlees beginnen terugtrekken en wordt de wortel van de tand zichtbaar. De aanhechting van de tanden zal beginnen loskomen en de tand zal eventueel los komen en uitvallen. De tanden kunnen ook in de diepte beginnen 'rotten'. Dit wil zeggen dat de botstructuur van de tanden en de kaken begint op te lossen en er dus makkelijker fracturen ontstaan. Gezien de bovenkaak ook aansluit op de neusholte, kan een fistel ontstaan tussen mondholte en neusholte.

3. Wat kan ik doen om tandproblemen te voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen en veel verschil met de humane geneeskunde is er dan niet: Poetsen! Kan dit wel bij een hond en kat? Het antwoord is: Ja! Poetsen is niet alleen de makkelijkste manier om tandplak te vermijden, maar ook de beste manier. Geen enkele kauwstick of tandensnoepje kan de mechanische werking van poetsen vervangen. Maar hoe begin je eraan?

De eerste stap is je hond leren wennen aan het feit dat je aan de tanden komt. Dit doe je door al spelenderwijs over de tanden te gaan met je vingers. Als de hond het toelaat, kan je dit belonen. De volgende stap is om hetzelfde te doen met een zachte tandenborstel. Vervolgens kan je de hond leren wennen aan de smaak van enzymatische hondentandpasta. Pas als alle voorgaande stappen gelukt zijn, kan je de tanden poetsen met een tandenborstel met tandpasta voor honden. Hetzelfde kan je proberen bij de kat, maar dit heeft vaak minder succes...

4. Wat met kauwsnoepjes of kauwbotjes?

Er is een heel arsenaal aan sticks en snoepjes op de markt die zogezegd een vervanging zijn voor het dagelijkse poetsen. Deze hebben echter nooit hetzelfde effect als poetsen. Als je toch opteert voor een stick, kies dan een gezonde en vetarme versie waar de hond lang (langer dan 5 minuten) moet op kauwen. Pas dan kan de stick zorgen voor een afbraak van tandplak.

5. Wat als mijn hond/kat tandsteen heeft?

Tandsteen kan enkel verwijderd worden door middel van mechanische detartratie en polijsten van de tanden door een dierenarts. Dit gebeurt onder algemene anesthesie en is pijnloos. Het is zoals een bezoek aan de tandarts. Daarna vertrek je opnieuw van een proper gebit, tandplak- en tandsteenvrij. Bij deze detartratie wordt door middel van ultrasone reiniging het tandsteen van de tand verwijderd. De tand wordt daarna met een speciale pasta gepolijst.

IMG_2429


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *